EN CZ

Nerezové převodovky pro potravinářství s ATEX certifikátem

30.10.2020 | Navrhnout a vyrobit vysoce kvalitní a bezpečnou výrobní linku pro gumové bonbóny. To zní sice jako pěkný a sladký úkol, ale v praxi to vyžaduje hodně technického úsilí a zkušeností. Potravinářský průmysl má jedny z nejpřísnějších požadavků na bezpečnost a tato aplikace je navíc umístěna v prostředí s potenciálním nebezpečím výbuchu. Které převodovky jsou pro to nejlepší volbou?

Široká škála převodovek od APEX DYNAMICS je běžně vyráběna z nerezové oceli, což je náš standard, ale jaké byly další požadavky? Společně se zákazníkovými inženýry přišla společnost APEX DYNAMICS s nejlepším řešením.

Inženýři světového lídra v poskytování komplexních řešení pro cukrářský průmysl, kontaktovali APEX DYNAMICS s velmi speciálním požadavkem: bylo zapotřebí velké množství pohonů s nízkou vůlí pro vývoj nové linky. Tato výrobní linka vyrábí gumové bonbóny z tekuté želatiny, která se nalije do formy ze škrobu a po ochlazení vzniká konečný produkt (například gumový medvídek). A čím byl tento požadavek tak speciální? Bylo zapotřebí splnit dlouhý seznam přísných požadavků.

Požadavky pro precizní planetové převodovky

Nerezové provedení Převodovky musely být kompletně vyrobeny z nerezové oceli z důvodů striktních hygienických požadavků zákazníka.
Potravinářské mazivo Převodovky musely být naplněny certifikovaným potravinářským mazivem tak, aby se zamezilo riziku kontaminace bonbónů mazivem.
ATEX certifikace Jelikož je výroba prováděna v provozu s potenciálním nebezpečím výbuchu prachu, všechny produkty musely být ATEX certifikovány.
Americké pohony Převodovky musely být plně kompatibilní se speciálními motory, které jsou vyráběny dle amerických standardů.
Celosvětová podpora Zákazník dodává stroje po celém světě, takže byl rovněž požadavek na výrobce s celosvětovou podporou.
Krátký dodací termín Co nejkratší dodací termín.

Úhlová kuželová převodovka a přímá planetová převodovka

Dle konzultace s APEX DYNAMICS se inženýři rozhodli pro úhlovou kuželovou převodovku řady AT s dutou hřídelí a převodem 1:1 a 10:1. K tomu bylo navíc zvoleno velké množství přímých planetových převodovek řady AE.

Všechny převodovky mají šikmé nebo spirálové kuželové ozubení optimální pro tichý chod a velké jmenovité kroutící momenty, a kromě pouzdra z nerezové oceli rovněž výstupní (dutý) hřídel z nerezové oceli. Řešení s nízkou vůlí od APEX DYNAMICS pak „zaškrtla všechna políčka“. Po celém světě již ke vší spokojenosti běží nespočet instalací.

Máte-li dotazy ohledně možností pro výrobní linky pro potravinářský průmysl, nebo týkající se i jakékoliv potřeby řešení vašeho vlastního systému mechanického pohonu, kontaktujte nás. Víme, o čem mluvíme.

Zdroj: https://www.apexdyna.nl/en/atex-stainless-food-industry-gearbox/  / Photo Gummi bears by stef ~ from FreeImages